United Nations High Commissioner for Refugees
  • Tekstgrootte  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Printversie Printversie
  • Email dit document Email dit document
E-mail ontvanger: *
Uw naam: *
Uw e-mail: *
Uw boodschap:
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *. De informatie die u op deze pagina invult zal niet worden gebruikt om ongewenste e-mail te versturen, en worden niet verkocht aan derden.

Goed onderwijs voor vluchtelingenkinderen in Dadaab

©
Students from Dagahaley

Special volunteer voor de VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR Lauren Verster brengt vanaf 6 mei a.s. een kort bezoek aan vluchtelingenkamp Dadaab in Kenia voor het project ‘Ook naar School in Dadaab’. Het onderwijsproject, dat mogelijk wordt gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, heeft tot doel een generatie jonge Somalische vluchtelingen een beter toekomstperspectief te bieden met goed onderwijs. De presentatrice gaat de komende anderhalf jaar namens UNHCR het Nederlandse publiek, in het bijzonder jongeren, bewust maken van het belang van onderwijs voor vluchtelingenkinderen.

Dadaab bestaat uit diverse kampen en is 20 jaar geleden opgericht om maximaal 90.000 vluchtelingen op te vangen. Maar naar schatting wonen er inmiddels meer dan 460.000 vluchtelingen in Dadaab. Dat is bijna net zoveel inwoners als de stad Den Haag. De kampen in Dadaab zijn daarmee de grootste en meest dichtbevolkte vluchtelingenkampen ter wereld met bijna 11.000 mensen per km². De enorme overbevolking in Dadaab wordt veroorzaakt door de burgeroorlog in Somalië die het land al jarenlang teistert en door de ongekende droogte en hongersnood in de Hoorn van Afrika. De gemiddelde verblijfsduur van vluchtelingen in Dadaab bedraagt 17 jaar. Voor veel kinderen dus hun hele jeugd.

UNHCR en het World Food Programme
UNHCR en het World Food Programme werken al 20 jaar samen om het leven van jonge Somalische vluchtelingen in Dadaab te verbeteren met onderwijsprogramma's en schoolmaaltijden. Dankzij een extra donatie van 2,6 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij kunnen UNHCR en WFP de kwaliteit van het onderwijs structureel verbeteren en een generatie vluchtelingenkinderen in Dadaab toegang bieden tot scholing.

Bezoek Lauren aan Dadaab
Lauren Verster zal in Dadaab verschillende scholen bezoeken en gesprekken voeren met kinderen en hun moeders. Verder zal de special volunteer een bezoek brengen aan de zogenaamde Child Friendly Spaces, een voorziening die een veilige omgeving biedt aan kinderen op het moment dat ze niet naar school gaan of als hun ouders weg zijn om te werken of om voedsel te zoeken. Terug in Nederland zal Lauren de komende anderhalf jaar regelmatig aandacht vragen voor het project ‘Ook naar School in Dadaab’. Lauren Verster: “Alle kinderen moeten naar school kunnen, dus ook de vluchtelingenkinderen. Voor hen betekent onderwijs dat ze iets hebben om naar uit te kijken, namelijk een betere toekomst. Door iets te leren kunnen ze zich makkelijker ontworstelen aan de situatie waar ze nu inzitten. Dat is extra belangrijk in een omgeving die weinig perspectief biedt”.

Kick off 21 mei
Voor het project  ‘Ook naar School in Dadaab’ wordt binnenkort een speciale website gelanceerd waarop Nederlandse kinderen een bericht kunnen sturen naar kinderen in Dadaab. De aftrap van ‘Ook naar School in Dadaab’ is op 21 mei a.s. van 16.00 tot 18.00 uur in het stadhuis van Den Haag. Daar zal Lauren  Verster verslag doen van haar missie naar Dadaab. 

FEITEN EN CIJFERS OVER ONDERWIJS IN DADAAB

  • 153.000 van de vluchtelingen die in Dadaab verblijven zijn kinderen tussen 5 en 18 jaar
  • 45. 929 kinderen zijn momenteel ingeschreven op school
  • 43. 192 kinderen zijn ingeschreven in de basisschool (43% van de 101. 277 tussen 5 en 11 jaar)
  • 2. 727 kinderen zijn ingeschreven in de middelbare school (5% van de ongeveer 52 000 kinderen tussen 12 en 18 jaar) 
  • Er zijn 19 functionerende basisscholen in de kampen en bijkomende scholen zijn in constructie
  • Er zijn slechts 6 middelbare scholen 
  • Slechts 1% van de jeugd die niet ingeschreven is in de formele schoolstructuren, heeft toegang tot een vorm van beroepsopleiding in de Youth Education Pack structuren

« terug

URL: www.unhcr.nl/home.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.