United Nations High Commissioner for Refugees
  • Tekstgrootte  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Printversie Printversie
  • Email dit document Email dit document
E-mail ontvanger: *
Uw naam: *
Uw e-mail: *
Uw boodschap:
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *. De informatie die u op deze pagina invult zal niet worden gebruikt om ongewenste e-mail te versturen, en worden niet verkocht aan derden.

Wereldvluchtelingendag 2012 : Spuiplein

©

Een groot aantal mensenrechten- en vluchtelingenorganisaties houdt op woensdag 20 juni van dit jaar, Wereldvluchtelingendag, vanaf 15.00 uur een manifestatie voor kinderrechten op het Spuiplein in Den Haag.

Tijdens deze manifestatie voor kinderrechten leggen asielzoekerskinderen hun zaken voor aan een 'rechtscollege' dat, aan de hand van een Verklaring voor Kinderrecht, zal beoordelen of het Nederlandse beleid voldoet aan de normen van het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Het college bestaat uit: prof. mr. Jaap Doek, emeritus hoogleraar Familie- en Kinderrecht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, prof. mr. Ton Liefaard, hoogleraar Kinderrechten aan de Universiteit Leiden, en prof. mr. Peter Rodrigues, hoogleraar Immigratierecht aan de Universiteit Leiden.

Zowel leden van de Tweede Kamercommissie voor Immigratie, Integratie en Asiel als fractievoorzitters van de politieke partijen in de Tweede Kamer zijn uitgenodigd om op de uitspraken van dit college te reageren.  De verklaring voor kinderrechten zal aan de vaste Kamercommissie voor Immigratie en Asiel worden overhandigd.

Kaartenactie Kerk in Actie

Aan het begin van dit jaar is Kerk in Actie gestart met een kaartenactie voor kinderrechten. Er zijn in totaal circa 70.000 kaarten aan de minister van Immigratie en Asiel verzonden. Met deze kaarten wordt de minister ertoe opgeroepen vreemdelingenkinderen hun kinderrechten terug te geven. Het gaat bijvoorbeeld om een veilige leefomgeving voor vreemdelingenkinderen, geen opsluiting in de vreemdelingendetentie en een eigen positie van kinderen in de asielprocedure. Stateloze kinderen die door omstandigheden geen nationaliteit hebben, zouden geholpen moeten worden om toch een nationaliteit te krijgen, zodat zij en hun ouders een bestaan kunnen opbouwen. De manifestatie voor kinderrechten op 20 juni  is tegelijk het slot van deze kaartenactie.

Cabaretier en presentator Claudia de Breij verleent medewerking aan deze manifestatie, die zal worden gepresenteerd door Klaas van der Kamp, algemeen secretaris van de Raad van Kerk in Nederland.  Daarnaast zullen verschillende artiesten optreden, onder wie danser Moerad uit Holland's Got Talent.

Journalisten worden van harte uitgenodigd om bij deze manifestatie aanwezig zijn.  Voorafgaand aan de manifestatie volgt nog een update met het actuele programma.

« terug

URL: www.unhcr.nl/home.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.