United Nations High Commissioner for Refugees
  • Tekstgrootte  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Printversie Printversie
  • Email dit document Email dit document
E-mail ontvanger: *
Uw naam: *
Uw e-mail: *
Uw boodschap:
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *. De informatie die u op deze pagina invult zal niet worden gebruikt om ongewenste e-mail te versturen, en worden niet verkocht aan derden.

Lauren Verster bezoekt Dadaab

© Femke Joordens

Programmamaakster en presentatrice Lauren Verster is op 10 mei teruggekomen van een bezoek aan Dadaab in Kenia; het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Lauren is Special Volunteer voor de VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR. Dit bezoek werd gebracht in het kader van het gemeenschappelijk project van UNHCR en WFP, ‘Ook naar School in Dadaab’, mogelijk gemaakt door de Nederlandse Postcode Loterij.

Voor Lauren was dit haar eerste bezoek aan een vluchtelingenkamp als Special Volunteer voor UNHCR. Ze vertrok naar Dadaab op de dag na Bevrijdingsdag: “De ene dag vier je de vrijheid in Nederland, om een dag later aan te komen bij mensen die voor oorlog moesten vluchten en alles achter moesten laten. Dat is heftig”. 

In Dadaab wonen 153.000 vluchtelingenkinderen tussen de 5 en 18 jaar oud. Lauren was vooral onder de indruk van de kinderen die in de kampen opgroeien: 

“De meeste vluchtelingenkinderen willen heel graag naar school. Omdat ze dan iets kunnen leren, zich kunnen ontworstelen aan de situatie waar ze nu inzitten en (zo) hoop hebben op een betere toekomst. Ik ontmoette studenten die droomden over hun toekomstige carrière, het beginnen van een eigen winkel of het werken als gynaecoloog in een ziekenhuis. Ze willen vooruit en werken daaraan, niet ontmoedigd door het feit dat ze met z’n zessen één schoolboek moeten delen. Ik hoop dat het in de toekomst mogelijk is om alle vluchtelingenkinderen een kans op onderwijs te geven”.

Rond Dadaab bevinden zich diverse kampen die 20 jaar geleden zijn opgericht om maximaal 90.000 vluchtelingen op te vangen. Naar schatting wonen er inmiddels echter al meer dan 460.000 vluchtelingen; bijna net zoveel inwoners als de stad Den Haag. De kampen in Dadaab zijn daarmee de grootste en meest dichtbevolkte vluchtelingenkampen ter wereld met bijna 11.000 mensen per vierkante kilometer. De enorme overbevolking wordt veroorzaakt door de burgeroorlog in Somalië die het land al jarenlang teistert, en door de ongekende droogte en hongersnood in de Hoorn van Afrika. De gemiddelde verblijfsduur van vluchtelingen in Dadaab bedraagt 17 jaar. Voor veel kinderen dus hun hele jeugd. 

Lauren heeft in Dadaab scholen bezocht, gezien hoe mensen wonen, gepraat met hulpverleners, leraren en vluchtelingen. Ze heeft lessen bijgewoond en met moeders gepraat. Aan jongeren heeft ze gevraagd hoe zij de dag doorbrengen, of ze werk hebben en hoe ze hun toekomst voor zich zien.  Het feit dat veel kinderen hun hele jeugd doorbrengen in de kampen die eigenlijk als tijdelijke oplossing bedoeld waren, maakte indruk op Lauren. Het maakte ook duidelijk dat er behoefte is aan iets anders dan alleen voedsel en tenten:

“Het VN-Vluchtelingenagentschap zorgt in de allereerste plaats voor tenten, eten, drinken en medicijnen, maar ze zorgen er ook voor dat vluchtelingenkinderen naar school toe kunnen. Dat is voor deze kinderen zo belangrijk. Het geeft ze veiligheid, meer zelfstandigheid, ze verwerken trauma’s beter op school, en het geeft ze een zetje naar een hopenlijk iets rooskleurigere en hoopvollere toekomst”. 

De komende anderhalf jaar zal UNHCR werken aan het project ‘Ook naar School in Dadaab’. UNHCR werkt hierbij samen met het World Food Programme. Het project wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Het onderwijsproject heeft tot doel een generatie jonge Somalische vluchtelingen een beter toekomstperspectief te bieden met goed onderwijs. Ook worden er in het project schoolmaaltijden verstrekt. Lauren gaat de komende anderhalf jaar namens UNHCR het Nederlandse publiek, en in het bijzonder jongeren, bewust maken van het belang van onderwijs voor vluchtelingenkinderen.  Ze zal onder andere een aantal Nederlandse scholen bezoeken om daar te spreken. 

Kick off 21 mei
De aftrap van ‘Ook naar School in Dadaab’ is op 21 mei a.s. van 16.00 tot 18.00 uur in het stadhuis van Den Haag. Daar zal Lauren Verster verslag doen van haar missie naar Dadaab.  Voor het project  ‘Ook naar School in Dadaab’ wordt binnenkort een speciale website gelanceerd waarop Nederlandse kinderen een bericht kunnen sturen naar kinderen in Dadaab. 

« terug

URL: www.unhcr.nl/home.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.