United Nations High Commissioner for Refugees

Nationale Postcode Loterij

© Nationale Postcode Loterij

Ook in Nederland kan UNHCR al jaren rekenen op steun van privé-donateurs, de belangrijkste ongetwijfeld zijnde de Nationale Postcode Loterij. Opgericht in 1989 om goede doelen te steunen, heeft de Loterij inmiddels 2,5 miljoen deelnemers in Nederland. Zij maken maandelijks kans op honderdduizenden prijzen en steunen tegelijkertijd goede doelen aangezien de helft van de lotprijs bestemd is voor 92 goededoelenorganisaties. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij is ruim 4,4 miljard euro naar mens en natuur gegaan.

Samenwerkingen in Nederland en in Zweden

Sinds 2005 is de Postcode Loterij ook actief in het Verenigd Koninkrijk als The People’s Postcode Lottery en in Zweden als Svensa PostkodLotteriet. Ook van deze laatste krijgt UNHCR jaarlijks aanzienlijk hoeveelheden steun.

In Nederland werkt de Nationale Postcode Loterij samen met de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij binnen de Goede Doelen Loterijen. Novamedia/Postcode Loterijen is de op één na grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld. www.postcodeloterij.nl

Extra projecten

Naast de jaarlijkse reguliere steun van de Nationale Postcode Loterij krijgt UNHCR ook vaak steun voor uitzonderlijke Extra Projecten. Zo kreeg UNHCR tijdens het Goed Geld Gala in 2015 maar liefst 2,8 miljoen euro ten goede van de honderduizenden Syrische families die nu al voor een vierde jaar op een rij hun thuisland aan het ontvluchten zijn.

Met deze brijdrage gaat UNHCR duizenden families helpen via een hele reeks interventies. Dit vanaf het moment dat ze hun thuis ontvluchten in Syrie, moeten geregistreerd worden in een van de buurlanden, tot op het moment dat ze proberen aan de slag te gaan of te integreren in een van de plaasten waar ze zijn terechtgekomen.

Door de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij kan UNHCR concreet in eerste instantie Core Relief Items uitdelen zoals dekens, potten, pannen, emmers en andere elementen die het mogelijk moeten maken om te overleven in vaak vernielde gebouwen in Syrie. Als deze mensen later gedwongen worden om de grens over te steken, zal de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij ervoor zorgen dat deze mensen op een snelle en efficiente manier worden geregistreerd om zo spoedig mogelijk gebruik te kunnen maken van de hulp van de international gemeenschap.

Tenslotte voorziet de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij ook in een aantal quick impact projecten die de integratie van Syrische vluchtelingen in hun buurlanden vergemakelijkt. Hierdoor kan UNHCR ook de Syrische buurlanden, zoals Egypte, Jordanië, Irak, Libanon en Turkije ondersteunen. Gezien de steeds grotere druk op deze landen, is dit een zeer welkome bijdrage. 

Actualiteiten

Verslag van het bezoek van Dhr António Guterres, Hoge Commissaris van de Verendigde Naties voor de Vluchtelingen aan Nederland en aan de Nationale Postcode Loterij.

www.facebook.com/postcodeloterij

@PostcodeLoterij

De Nationale Postcode Loterij: Het Geluk

URL: www.unhcr.nl/over-unhcr/structuur-financiering/nationale-postcode-loterij.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.