United Nations High Commissioner for Refugees

Nieuws

© UNHCR/H.Macleod

Kinderen in de asielprocedure

© UNHCR

 

Bijeenkomst Kinderen in de asielprocedure

Heb je ooit problemen gehad vanwege je politieke overtuigingen of activiteiten?

Nee, antwoordt het kind

Weet je wat politiek betekent?

Nee, antwoordt het kind

Dit is een deel van een gesprek met een 13-jarige jongen uit Afghanistan, die opgroeide op het platteland, zonder opleiding.

Tijdens een gehoor wordt er te weinig rekening gehouden met het ontwikkelingsniveau van een kind, zo stellen UNHCR en UNICEF.

Daarom organiseert UNHCR op woensdag 27 mei samen met UNICEF een bijeenkomt over kinderen in de asielprocedure.

» meer

‘Beter Licht, Beter Leven’ campagne van IKEA en UNHCR brengt €10.8 miljoen op

© UNHCR

UNHCR, bedankt IKEA klanten en medewerkers voor het steunen van de ‘Beter Licht, Beter Leven’ campagnedie wereldwijde dit jaar €10.8­ voor vluchtelingen heeft opgebracht . De campagne liep van 1 februari tot en met 29 maart 2015in IKEA winkels over de hele wereld. Voor iedere LED-lamp die werd verkocht, doneerde de IKEA Foundation €1,- aan UNHCR.  

» meer

Filmvertoning Border op 26 maart

©

UNHCR organiseert in samenwerking met Movies That Matter een filmvertoning en verdiepingsprogramma rondom de film ‘Border’. In deze film staan de ontberingen van vluchtelingen centraal, met name de positie van Syrische vrouwen. Na afloop van de film vindt een aantal interviews met experts plaats, waaronder hoofdrolspeelster Dana Keilani.

» meer

UNHCR bedankt de Nationale Postcode Loterij

©Roy Beusker

UNHCR heeft gisteren een donatie van 1,35 miljoen euro ontvangen van de Nationale Postcode Loterij. Tijdens het jaarlijkse “Goed Geld Gala”, gehouden in het DeLa Mar Theatre te Amsterdam nam UNHCR de check in ontvangst.

» meer

UNHCR: Focus op het redden van levens op zee

© UNHCR / A. D'Amato

De internationale gemeenschap verliest de focus op het redden van mensenlevens op zee. Daarvoor waarschuwt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Sinds de start van 2014 riskeerden al 348.000 mensen hun leven op zee voor asiel of migratie. Onder kuststaten rijst de vraag hoe te reageren op dit groeiende aantal.

» meer

Hulporganisaties: neem Syrische vluchtelingen op!

Een groep van dertig hulporganisaties roept landen op om nog zeker 180.000 Syrische vluchtelingen op te nemen. Dat aantal komt neer op vijf procent van het aantal Syriërs dat volgens de VN eind volgend jaar op de vlucht zal zijn.

» meer

Bijeenkomst Gezinshereniging in Humanity House

UNHCR, IOM en VluchtelingenWerk nodigen u uit voor een bijeenkomst over gezinshereniging. Op 10 december van 15:00 uur tot 17:00 uur zal in het
 Humanity House een middag worden georganiseerd waarin gediscussieerd wordt over de procedure gezinshereniging.

» meer

The Rijksmuseum Fundraising Dinner

AMADE Nederland in teken van UNHCR's 'Time to Act'   

Vanaf vrijdag 7 november 2014 zal AMADE ook in Nederland actief zijn. Op een bijzondere locatie, in het Rijksmuseum, wordt dit officieel bekend gemaakt tijdens een fundraising gala. 2014

» meer

Kom op 5 november naar de Nacht van de VN!

Ben je geïnteresseerd in de VN? Wil jij weten waar diplomaten en wereldleiders zich mee bezig houden? Droom jij ervan iets te doen met internationale samenwerking? Kom dan naar de Nacht van de VN en praat mee over vrede, veiligheid, mensenrechten en duurzame ontwikkeling. Femke Joordens zal namens UNHCR deelnemen aan de 'Werken bij de VN'-sessie en het speeddaten.


» meer

UNHCR lanceert campagne om staatloosheid te beëindigen

UNHCR lanceert vandaag de wereldwijde campagne "I Belong", met als doel staatloosheid binnen tien jaar te beëindigen. Staatloosheid is een juridisch niemandsland voor de miljoenen mensen die leven zonder nationaliteit en die verstoken zijn van mensenrechten. Het uitbannen van staatloosheid lijkt beter binnen handbereik te zijn, nu het aantal staten dat toe is getreden tot twee belangrijke verdragen groeit.

» meer

Moedige Colombiaanse vrouwen ontvangen UNHCR Nansen Refugee Award

© UNHCR / Mark Henley

Afgelopen maandag vond in Genève de uitreiking van de Nansen Refugee Award plaats, waarbij een moedig Colombiaans vrouwenrechtennetwork in de spotlight stond. De vrouwen ontvingen de prijs voor hun buitengewone hulp aan slachtoffer van gedwongen ontheemding en seksueel misbruik.

» meer

Nieuw UNHCR rapport bericht over hoogste aantal mensen op de vlucht in 18 jaar

© UNHCR

Volgens een nieuw UNHCR rapport zijn er wereldwijd een recordaantal mensen  gevlucht sinds 1994. De crisis in Syrië wordt genoemd als voornaamste factor.

» meer

Staatloosheid: Een leven van nergens bij horen

Door: Barbara Hendricks, Honorary Lifetime Goodwill Ambassador UNHCR   

© UNHCR / N. Strum

Stel dat je geen identiteitspapieren hebt en geen wettige verblijfplaats. Je kinderen kunnen niet naar school. Je kunt niet (legaal) werken, geen
bankrekening openen, geen huis kopen, en niets erven. En erger nog: je kan ieder moment worden gearresteerd, omdat je geen identiteitspapieren hebt die laten zien waar je vandaan komt. Voor de meesten van ons is dit een onvoorstelbaar scenario, want burger zijn is van wezenlijk belang om je onderdeel te voelen van een samenleving.

» meer

Guterres en Jolie waarschuwen voor een groeiende crisis in de Middellandse Zee

© UNHCR / P. Muller

Genève, 15 september 2014 – António Guterres, VN-Hoge Commissaris voor Vluchtelingen, en Speciaal Gezant Angelina Jolie waarschuwden voor de omvang van de crisis in het Middellandse Zeegebied. Zij roepen Europese landen op om te helpen bij de redding van irreguliere migranten, die op zee in gevaar verkeren. 

» meer

First Global Forum on Statelessness

Vredespaleis Den Haag, 15-17 september 2014  

©

Van 15 tot 17 september organiseert UNHCR, in samenwerking met de Universiteit van Tilburg, het First Global Forum on Statelessness in het Vredespaleis in Den Haag. Zestig jaar na de aanvaarding van de VN-conventie tot beperking van staatloosheid, zijn wereldwijd nog steeds
zeker 10 miljoen mensen staatloos – ook in Nederland.

» meer

Colombiaanse vrouwen ontvangen prestigieuze vluchtelingenprijs

Butterflies winnaar UNHCR Nansen Refugee Award 2014  

© UNHCR/L. Zanetti

De winnaar van UNHCR Nansen Refugee Award 2014 is de Colombiaanse vrouwenrechtengroep Red Mariposas de Alas Nuevas Construyendo Futuro – ook wel ‘Butterflies’ genoemd. De vrijwilligers riskeren hun leven om slachtoffers van gedwongen ontheemding en seksueel misbruik te helpen.

» meer

Vluchtelingenaantal Syrië bereikt 3 miljoen

Syriërs vluchten na toenemende onveiligheid en verslechtering van de situatie  

© UNHCR / S. Baldwin

GENEVA, 29 augustus 2014 (UNHCR) – Weer een grens gepasseerd: vandaag zijn er als gevolg van de crisis in Syrië meer dan 3 miljoen mensen het land ontvlucht. Tegelijk zijn er berichten over verslechterde omstandigheden in het land, waar steden zijn afgesloten en burgers uitgehongerd raken en slachtoffer worden van willekeurig geweld, met vaak de dood tot gevolg. 

» meer

Internationaal congres over staatloosheid

Vredespaleis Den Haag, 15-17 september 2014  

© UNHCR / J. Tanner

Van 15 tot 17 september organiseert UNHCR, in samenwerking met de Universiteit van Tilburg, het First Global Forum on Statelessness in het Vredespaleis in Den Haag. Zestig jaar na de aanvaarding van de VN-conventie tot beperking van staatloosheid,  zijn wereldwijd nog steeds zeker 10 miljoen mensen staatloos – ook in Nederland. 

» meer

Bijeenkomst Staatloosheid in Humanity House

© UNHCR / www.mankitlam.nl

UNHCR en Tilburg Universiteit nodigen u uit voor een bijeenkomst in het Humanity House op woensdag 10 september omtrent het thema staatloosheid. Zestig jaar na de aanvaarding van de VN-conventie om staatloosheid te beëindigen, zijn wereldwijd nog steeds zeker 10 miljoen mensen staatloos, ook in Nederland. 

» meer

Duizenden vinden onderdak in Iraaks Koerdistan na ontsnapping uit het Sinjar-gebergte

© AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE

Duizenden mensen zijn er de afgelopen 3 dagen in geslaagd om het Sinjar-gebergte te ontvluchten, waar ze werden bedreigd door opstandelingen van de Islamitische Staat (IS), voorheen ISIS, en door honger en uitdroging. Via buurland Syrië slaagden ze erin de noordelijke regio van Irak, Koerdistan, te bereiken.

» meer

Statistieken

UNHCR houdt dagelijks de statistieken bij.

Begrippenlijst

Hier vindt u een uitleg van alle voor UNCHR relevante begrippen.

Juridische documenten

Hier vindt u alle juridische documenten die van belang zijn voor UNHCR en onze hulpdoelgroepen.

Publicaties

Hier vindt u rapporten en brochures die door UNHCR uitgegeven zijn.

Educatie

Voor leerkrachten en studenten Ben je leerkracht en wil je graag iets doen rond vluchtelingen en migratie? Of wil je zelf je kennis trainen? Op deze pagina vind je al het nodige lesmateriaal. UNHCR heeft enkele handige toolkits, gaande van informatieve lespaketten tot interactieve quizzen, opgesteld die je bijstaan bij het lesgeven of het leren over migranten, vluchtelingen en asielzoekers. Neem snel een kijkje naar wat we allemaal in de aanbieding hebben.

URL: www.unhcr.nl/unhcr-in-nederland/nieuws.html
copyright © 2001-2015 UNHCR - all rights reserved.