United Nations High Commissioner for Refugees
  • Tekstgrootte  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Printversie Printversie
  • Email dit document Email dit document
E-mail ontvanger: *
Uw naam: *
Uw e-mail: *
Uw boodschap:
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *. De informatie die u op deze pagina invult zal niet worden gebruikt om ongewenste e-mail te versturen, en worden niet verkocht aan derden.

Kinderrechtenmanifestatie op Wereldvluchtelingendag

©

Op 20 juni stonden op het Spuiplein  in Den Haag zo’n 1000 mensen stil bij Wereldvluchtelingendag.  Op deze dag vraagt UNHCR aandacht voor de 42,5 miljoen mensen die op de vlucht zijn.  

Door een groot aantal mensenrechten- en vluchtelingenorganisaties werd een Kinderrechtenmanifestatie georganiseerd. Bijna duizend mensen hebben in Den Haag de manifestatie voor de rechten van vreemdelingenkinderen bijgewoond.

Asielzoekers legden hun zaken voor aan een ‘rechtscollege’ dat, aan de hand van een Verklaring voor Kinderrecht, beoordeelde of het Nederlandse beleid voldoet aan de normen van het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. De drie in toga geklede professoren op grote gouden tronen, mr. Jaap Doek, mr. Ton Liefaard en mr. Peter Rodrigues, vormden het rechtscollege en luisterden naar de pleidooien voor de kinderen. René Bruin, Head of Office van UNHCR bepleitte de zaak van staatloze kinderen. Professor Doek zei hierover dat Nederland  zich moet inspannen om elk kind binnen maximaal drie jaar een nationaliteit te geven. 

Het college van de drie rechtsgeleerden veroordeelde het beleid rondom gewortelde en staatloze kinderen, het scheiden van kinderen van een buitenlandse ouder en de situatie in gezinslocaties allemaal als zijnde in strijd met het Kinderrechtenverdrag.

De ‘Verklaring voor Kinderrecht’ werd daarna overhandigd aan de aanwezige parlementariërs Voordewind (ChristenUnie), Grashoff (GroenLinks), Dijksma (PvdA) en Gesthuizen (SP), leden van de algemene commissie voor Immigratie, Integratie en Asiel van de Tweede Kamer.

De middag werd compleet gemaakt met optredens van rappers en van de jonge danser Moerad uit Azerbeidzjan, die, kort voordat hij in de finale van de televisieshow ‘Holland’s got talent’ mocht optreden, met zijn familie uit het asielzoekerscentrum op straat was gezet. De zangeres Johanna de Jonge vertolkte het lied “Meneer de minister, slaap zacht” van Claudia de Breij.

Om een impressie te krijgen van de dag is er een fotogallerie beschikbaar aan de rechterzijde.

« terug

URL: www.unhcr.nl/unhcr-in-nederland/nieuws.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.