United Nations High Commissioner for Refugees
  • Tekstgrootte  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Printversie Printversie
  • Email dit document Email dit document
E-mail ontvanger: *
Uw naam: *
Uw e-mail: *
Uw boodschap:
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *. De informatie die u op deze pagina invult zal niet worden gebruikt om ongewenste e-mail te versturen, en worden niet verkocht aan derden.

Wonen onder lappen en dekens in de bossen van Calais

© Henk Wildschut

In de fototentoonstelling Shelter ervaar je hoe het is om te wonen in provisorische hutten in de bossen van Calais, wachtend op de oversteek naar Engeland. 

De foto’s afgedrukt op levensgrote doeken, hangen vrij in de ruimte. Laveer tussen de shelters door en waan je in de ‘jungle' van Calais, dromend van een betere toekomst. Henk Wildschut ontving voor het project Shelter de Dutch Doc Award.

Met de fototentoonstelling Shelter brengt Henk Wildschut het leven van de mensen in de 'jungle' van Calais binnen bij het Humanity House. Duizenden mensen uit Afghanistan, Eritrea, Irak, Nigeria, Pakistan, Soedan of Somalië, hopen hier op een beter bestaan in Engeland, de bestemming van hun dromen. 

Omdat ze familie in Engleland hebben, omdat ze hebben gehoord dat het relatief makkelijk is om daar een baan te vinden, of omdat ze willen studeren. Maar er is ook een groot aantal dat is moeten vluchten vanwege gegronde vrees voor vervolging, omdat ze horen bij een bepaade sociale groep, ras, godsdienst of een bepaalde politieke overtuiging hebben. En daarom mogelijk recht hebben op een vluchtelingen status.

UNHCR was aanwezig, onder andere om de mensen daar in daad en raad bij te staan. En schreef er een rapport over, ‘Trees only move in the wind’, over de alleenstaande jongeren in Calais. 

Hoewel de ‘shelters’ weinig tot niets prijsgeven van het welbevinden van de bewoners staan ze model voor het grotere, achterliggende verhaal – vol geweld, angst, verlangen, moed, onrust en verdriet. Shelter biedt de ontvankelijke kijker aanknopingspunten om zich betrokken te voelen. Voor Henk Wildschut werd de aanblik van de shelter – waar dan ook in Europa – het zinnebeeld van de misère.

Fototentoonstelling Shelter bezoeken?
Dat kan van 13 maart tot 1 juli tijdens openingstijden van het Humanity House: dinsdag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 en zaterdag/zondag van 12:00 tot 17:00.

Rapport ‘Trees only move in the wind’ bestellen? Dat kan via netth@unhcr.org

« terug

URL: www.unhcr.nl/unhcr-in-nederland/nieuws.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.