United Nations High Commissioner for Refugees

Nieuws

© UNHCR/H.Macleod

Symposium ‘Op de vlucht!’

Het vluchtelingenvraagstuk in historisch perspectief  

©

Op zaterdag 12 december organiseert museum Huis Doorn in samenwerking met UNHCR een symposium waarbij het vluchtelingenvraagstuk zowel in een historisch als actueel perspectief wordt geplaatst. Het symposium belicht de komst en opvang van Belgische vluchtelingen in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog alsmede de huidige vluchtelingensituatie wereldwijd.

» meer

Thema avond: Actualiteiten rondom vluchtelingen

© UNHCR/Imre Szabó

UNHCR organiseert in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Journalisten en VluchtelingenWerk op 7 december een informatieve bijeenkomst over het thema "Actualiteiten rondom vluchtelingen". 

» meer

IKEA lanceert LED-campagne om vluchtelingen te helpen

©

Tussen 29 november en 19 december schenkt IKEA bij elk verkocht LED-product 1 euro aan UNHCR. De #BrighterLives4Refugees-campagne loopt in meer dan 40 landen en in IKEA-winkels wereldwijd. Het ingezamelde bedrag uit deze actie wordt ingezet voor verlichting en duurzame energiebronnen in vluchtelingenkampen, om zo talloze families op de vlucht een comfortabeler leven te bieden.

» meer

Kom op 23 oktober naar de Nacht van de VN!

©

Heb je altijd al interesse gehad in internationale samenwerking en politiek? Is de VN een organisatie waar je graag voor zou willen werken? Hou dan vrijdagavond 23 oktober vrij om op de Nacht van de VN  mee te praten over de vluchtelingencrisis, VN-missies, mensenrechten en duurzame ontwikkeling. Femke Joordens zal namens UNHCR deelnemen aan het panel over de vluchtelingencrisis en de speeddate-sessies.

» meer

UNHCR: aantal Syrische vluchtelingen bereikt een record van 4 miljoen

© Anadolu Agency/A.I. Oztury

Het aantal vluchtelingen dat Syrië is ontvlucht naar een van haar buurlanden is nu meer dan 4 miljoen. Dit maakt van het conflict een van ’s werelds grootste vluchtelingencrises in bijna 25 jaar.

» meer

Global Trends Rapport 2015

© UNHCR

UNHCR waarschuwt dat de wereld afglijdt naar een gevaarlijk nieuw tijdperk van wereldwijde ontheemding nu geconstateerd moet worden dat bijna 60 miljoen mensen op de vlucht zijn.

 

 

» meer

Wereldvluchtelingendag: uitroepen Jongerenambassadeur Vluchtelingen & Panelgesprek

© UNHCR

Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Deze dag is ingesteld door de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor de bescherming van vluchtelingen. En dat is hard nodig. Wereldwijd zijn er 51,2 miljoen ontheemden. De helft van alle vluchtelingen wereldwijd zijn jonger dan 18 jaar; een record aantal.

Om dit thema de aandacht te geven die het verdient organiseert UNHCR samen met de Nationale Jeugd Raad (NJR) én de Nederlandse VN- jongerenvertegenwoordiger op vrijdag 19 juni in De Balie een evenement rondom het thema Jongeren & Vluchtelingen.

 

 

» meer

Nieuwe hoop voor gezinshereniging van meerderjarige kinderen in Nederland

© UNHCR

De Nederlandse overheid heeft het beleid voor gezinshereniging van meerderjarige kinderen van vluchtelingen verruimd. Tot nu toe werd aan volwassen kinderen van vluchtelingen die in Nederland asiel kregen geen visum verleend. Nederland stelde deze jong volwassenen niet in staat zich met hun ouders te herenigen. Daardoor hadden deze jonge vluchtelingen geen andere optie dan te proberen op eigen kracht naar nederland te komen en asiel aan te vragen en zo de hereniging met hun familie te bewerkstelligen.

» meer

Wereldvluchtelingendag: Filmvertoning 'Border'

Twee Syrische vrouwen op de vlucht  

©Movies that Matter

Wat zou jij doen als je van het ene op het ander moment moet vluchten, met gevaar voor eigen leven? Miljoenen Syriërs is dit overkomen en ondertussen zijn bijna vier miljoen Syriërs de landsgrenzen overgestoken op zoek naar een veilig onderkomen.

» meer

Kinderen in de asielprocedure

© UNHCR

 

Bijeenkomst Kinderen in de asielprocedure

Heb je ooit problemen gehad vanwege je politieke overtuigingen of activiteiten?

Nee, antwoordt het kind

Weet je wat politiek betekent?

Nee, antwoordt het kind

Dit is een deel van een gesprek met een 13-jarige jongen uit Afghanistan, die opgroeide op het platteland, zonder opleiding.

Tijdens een gehoor wordt er te weinig rekening gehouden met het ontwikkelingsniveau van een kind, zo stellen UNHCR en UNICEF.

Daarom organiseert UNHCR op woensdag 27 mei samen met UNICEF een bijeenkomt over kinderen in de asielprocedure.

» meer

‘Beter Licht, Beter Leven’ campagne van IKEA en UNHCR brengt €10.8 miljoen op

© UNHCR

UNHCR, bedankt IKEA klanten en medewerkers voor het steunen van de ‘Beter Licht, Beter Leven’ campagnedie wereldwijde dit jaar €10.8­ voor vluchtelingen heeft opgebracht . De campagne liep van 1 februari tot en met 29 maart 2015in IKEA winkels over de hele wereld. Voor iedere LED-lamp die werd verkocht, doneerde de IKEA Foundation €1,- aan UNHCR.  

» meer

Filmvertoning Border op 26 maart

©

UNHCR organiseert in samenwerking met Movies That Matter een filmvertoning en verdiepingsprogramma rondom de film ‘Border’. In deze film staan de ontberingen van vluchtelingen centraal, met name de positie van Syrische vrouwen. Na afloop van de film vindt een aantal interviews met experts plaats, waaronder hoofdrolspeelster Dana Keilani.

» meer

UNHCR bedankt de Nationale Postcode Loterij

©Roy Beusker

UNHCR heeft gisteren een donatie van 1,35 miljoen euro ontvangen van de Nationale Postcode Loterij. Tijdens het jaarlijkse “Goed Geld Gala”, gehouden in het DeLa Mar Theatre te Amsterdam nam UNHCR de check in ontvangst.

» meer

UNHCR: Focus op het redden van levens op zee

© UNHCR / A. D'Amato

De internationale gemeenschap verliest de focus op het redden van mensenlevens op zee. Daarvoor waarschuwt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Sinds de start van 2014 riskeerden al 348.000 mensen hun leven op zee voor asiel of migratie. Onder kuststaten rijst de vraag hoe te reageren op dit groeiende aantal.

» meer

Hulporganisaties: neem Syrische vluchtelingen op!

Een groep van dertig hulporganisaties roept landen op om nog zeker 180.000 Syrische vluchtelingen op te nemen. Dat aantal komt neer op vijf procent van het aantal Syriërs dat volgens de VN eind volgend jaar op de vlucht zal zijn.

» meer

Bijeenkomst Gezinshereniging in Humanity House

UNHCR, IOM en VluchtelingenWerk nodigen u uit voor een bijeenkomst over gezinshereniging. Op 10 december van 15:00 uur tot 17:00 uur zal in het
 Humanity House een middag worden georganiseerd waarin gediscussieerd wordt over de procedure gezinshereniging.

» meer

The Rijksmuseum Fundraising Dinner

AMADE Nederland in teken van UNHCR's 'Time to Act'   

Vanaf vrijdag 7 november 2014 zal AMADE ook in Nederland actief zijn. Op een bijzondere locatie, in het Rijksmuseum, wordt dit officieel bekend gemaakt tijdens een fundraising gala. 2014

» meer

Kom op 5 november naar de Nacht van de VN!

Ben je geïnteresseerd in de VN? Wil jij weten waar diplomaten en wereldleiders zich mee bezig houden? Droom jij ervan iets te doen met internationale samenwerking? Kom dan naar de Nacht van de VN en praat mee over vrede, veiligheid, mensenrechten en duurzame ontwikkeling. Femke Joordens zal namens UNHCR deelnemen aan de 'Werken bij de VN'-sessie en het speeddaten.


» meer

UNHCR lanceert campagne om staatloosheid te beëindigen

UNHCR lanceert vandaag de wereldwijde campagne "I Belong", met als doel staatloosheid binnen tien jaar te beëindigen. Staatloosheid is een juridisch niemandsland voor de miljoenen mensen die leven zonder nationaliteit en die verstoken zijn van mensenrechten. Het uitbannen van staatloosheid lijkt beter binnen handbereik te zijn, nu het aantal staten dat toe is getreden tot twee belangrijke verdragen groeit.

» meer

Moedige Colombiaanse vrouwen ontvangen UNHCR Nansen Refugee Award

© UNHCR / Mark Henley

Afgelopen maandag vond in Genève de uitreiking van de Nansen Refugee Award plaats, waarbij een moedig Colombiaans vrouwenrechtennetwork in de spotlight stond. De vrouwen ontvingen de prijs voor hun buitengewone hulp aan slachtoffer van gedwongen ontheemding en seksueel misbruik.

» meer

Statistieken

UNHCR houdt dagelijks de statistieken bij.

Begrippenlijst

Hier vindt u een uitleg van alle voor UNCHR relevante begrippen.

Juridische documenten

Hier vindt u alle juridische documenten die van belang zijn voor UNHCR en onze hulpdoelgroepen.

Publicaties

Hier vindt u rapporten en brochures die door UNHCR uitgegeven zijn.

Educatie

Voor leerkrachten en studenten Ben je leerkracht en wil je graag iets doen rond vluchtelingen en migratie? Of wil je zelf je kennis trainen? Op deze pagina vind je al het nodige lesmateriaal. UNHCR heeft enkele handige toolkits, gaande van informatieve lespaketten tot interactieve quizzen, opgesteld die je bijstaan bij het lesgeven of het leren over migranten, vluchtelingen en asielzoekers. Neem snel een kijkje naar wat we allemaal in de aanbieding hebben.

URL: www.unhcr.nl/unhcr-in-nederland/nieuws.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.