United Nations High Commissioner for Refugees
  • Tekstgrootte  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Printversie Printversie
  • Email dit document Email dit document
E-mail ontvanger: *
Uw naam: *
Uw e-mail: *
Uw boodschap:
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *. De informatie die u op deze pagina invult zal niet worden gebruikt om ongewenste e-mail te versturen, en worden niet verkocht aan derden.

Staatlozen aan het woord

© UNHCR / G. Constantine
A Galjeel boy in an abandoned classroom in eastern Kenya. In the late 1980s and early 1990s, the Galjeel were stripped of their Kenyan identity documents and evicted from their land.

Over de hele wereld zijn er miljoenen mensen die in geen enkel land officieel als burger erkend zijn. Zij zijn staatloos. UNHCR wil met een internationale campagne licht werpen op de problematiek omtrent staatloosheid. Ook in Nederland zijn er staatlozen. De komende weken leest u op de website van UNHCR hun verhaal. 

Door middel van deze verhalen wil UNHCR de persoonlijke kant van het begrip staatloosheid tonen. Binnenkort lanceert UNHCR het rapport ‘Mapping statelessness in the Netherlands’, om meer aandacht te vragen voor de problemen omtrent staatloosheid in ons eigen land. 

Staatlozen hebben geen nationaliteit. Hierdoor worden basisrechten en de toegang tot werkgelegenheid, huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg vaak ontnomen. In veel gevallen is het voor hen niet mogelijk om een bankrekening te openen, medische zorg te krijgen, te trouwen of om een geboorte aan te geven. Sommigen staatlozen worden voor lange tijd in detentie gehouden omdat ze niet in staat zijn te bewijzen wie ze zijn of waar ze vandaan komen. 

Als eerste komt Cheikh Keita aan het woord. Hij vluchtte in 1999 uit Guinee nadat hij was opgepakt tijdens een anti-overheidsbijeenkomst. In de cel werd hij zwaar mishandeld. Lees hier zijn verhaal

« terug

URL: www.unhcr.nl/unhcr-in-nederland/nieuws.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.